Smart Choices

A Practical Guide to Making Better Decisions

John. S. Hammond, Ralph L. Keeney, Howard Raiffa (1998)

Meer informatie: Amazon

Goed beslissingen kunnen nemen is een belangrijke vaardigheid. Hoe ons leven er uit ziet, hangt voor een belangrijk deel af van de beslissingen die we nemen.

  • Wat voor een carrière wil ik? Welke baan past daar nu in?

  • Moet ik verhuizen naar een groter huis? Kopen of huren?

Ik geloof dat een gestructureerde aanpak de kwaliteit van de beslissingen ten goede komt. Dit boek legt in heldere taal zo’n gestructureerde aanpak uit. De aanpak bestaat uit een aantal stappen.

  1. Werk aan het juiste probleem.

  2. Maak je doelen expliciet.

  3. Bedenk creatieve alternatieven.

  4. Begrijp de consequenties van die alternatieven.

  5. Maak een goede balans tussen je doelen (je kunt ze zelden allemaal realiseren).

  6. Denk na over de onzekerheden.

  7. Denk goed na over hoeveel risico je wilt nemen.

  8. Kijk ook naar toekomstige beslissingen die zullen afhangen van de huidige beslissing.

Ook heeft het boek een heel hoofdstuk over psychologische valkuilen waar je in kunt vallen. Eén daarvan is de neiging om eerdere keuzes te beschermen, de sunk-cost valkuil. Dit wordt veroorzaakt omdat we het moeilijk vinden om (voor onszelf of anderen) toe te geven dat een eerdere keuze niet de juiste was. Als je bijvoorbeeld in een aandeel geïnvesteerd hebt en die is vervolgens in waarde verminderd, kan het moeilijk zijn dat aandeel te verkopen. Veel mensen hebben de neiging dat aandeel vast te houden tot deze weer gestegen is. Dat kan goed zijn, zolang het maar om de juiste reden gebeurt: de verwachting dat dit aandeel beter dan andere aandelen – waarin je ook je geld kunt stoppen – gaat presteren. Als je het doet om je eerdere keuze om de aandelen aan te schaffen te rechtvaardigen, dan ben je niet slim bezig.

Als je het boek leest, zul je waarschijnlijk veel ervan gewoon ‘boeren-verstand’ vinden. Het waardevolle van dit boek vind ik vooral dat al dit ‘boeren-verstand’ keurig bij elkaar staat, en je het direct gestructureerd tot je voordeel kunt gebruiken.

©  2 0 0 7 - 2 0 0 8    G e r b e n    S o e p e n b e r g