How To Say It When You Don't Know What To Say

The Right Words For Difficult Times

Robbie Miller Kaplan (2004)

Meer informatie: Amazon

 

Healing Conversations

What To Say When You Don't Know What To Say

Nance Guilmartin (2002)

Meer informatie: Amazon

Nederlandse vertaling: Helende Gesprekken

Meer informatie: Bol.com

“Onze woorden zijn zonder waarde tenzij ze komen uit de grond van ons hart”  – Moeder Theresa

Jaren geleden zou ik bij een goede vriend op bezoek komen, maar hij belde af: één van zijn beste vrienden was zojuist overleden. Op zo’n moment wil je graag steun kunnen geven. Het enige wat ik echter kon zeggen was ‘gecondoleerd’, en ‘ik weet niet goed wat ik zeggen kan’. Ik vond het frustrerend dat ik aan de éne kant graag wat wilde betekenen voor hem, en aan de andere kant geen idee had hoe. Ik vond dat ik als vriend jammerlijk te kort schoot.

Jaren later zag ik op Amazon twee boeken die precies gaan over wat je kunt doen en zeggen in situaties van verdriet en pijn. Anderen mogen misschien van nature weten hoe met deze situaties om te gaan, voor mij zijn de boeken welkome en bruikbare navigatiemiddelen op onbekend en moeilijk terrein.

Het advies uit beide boeken vind ik humaan. Het boek van Nance Guilmartin is vooral een verzameling van korte persoonlijke verhalen zonder direct advies. Het idee is dat je door het lezen van deze verhalen een beter idee krijgt wat iemand anders zou kunnen voelen in een soortgelijke situatie (ook al kan dat voor iedereen weer anders zijn), en dat dat je helpt beter te weten wat je kunt zeggen of doen.

Robbie Miller Kaplan benadert het anders. Zij legt eerst uit wat verdriet is, en hoe je het rouwproces beter kunt begrijpen. En dat het meest belangrijke is dat we er voor de ander zijn, hoe moeilijk we dat ook vinden, en niet even, maar ook op de lange termijn. Ze heeft een hoofdstuk met algemeen advies over wat je kunt zeggen en doen, en ook wat je beter niet kunt zeggen en doen. Zo adviseert ze onder andere dat je luistert en probeert om de ander beter te begrijpen, zonder een oordeel te willen geven of gelijk advies te geven. En dat je leed en verdriet van de één niet met dat van de ander moet vergelijken. En dat je niet moet proberen om de gevoelens van de ander te veranderen. Daarna komen een aantal hoofdstukken die over specifieke situaties gaan, waaronder overlijden, ziekte, miskraam en echtscheiding.

Het zijn boeken die je uitnodigen tot empathie. Het zijn boeken die ik niet had willen missen.

©  2 0 0 7 - 2 0 0 8    G e r b e n    S o e p e n b e r g