Getting to YES

Negotiating Agreement Without Giving In

Roger Fisher, William Ury & for the second edition Bruce Patton (1991)

Meer informatie: Amazon

Nederlandse vertaling: Excellent onderhandelen

Meer informatie: Bol.com

Het lezen van dit boek was een mijlpaal voor mij. Het maakte me duidelijk hoeveel nuttig advies te krijgen is over onderhandelen en communiceren. Vanuit de studievereniging had ik voor het eerst te maken met een ‘onderhandeling’, en omdat ik geen idee had hoe dat aan te pakken, heb ik dit boek gekocht.

Op de eerste pagina leggen de auteurs uit dat we allemaal dagelijks ‘onderhandelen’, al noemen we dat vaak niet zo. Bijvoorbeeld wanneer we afspreken wie welke klusjes gaat doen, of wanneer we overleggen naar welke film we die avond zullen gaan. Hier had ik niet eerder bij stil gestaan, en advies over hoe je op een goede manier tot overeenstemming komt (of niet) wanneer je verschillende belangen hebt, boeit mij nog altijd.

Bij onderhandelingen wil ik graag een goede uitkomst, en tegelijkertijd vind ik vaak een goede verstandhouding met de ander belangrijk. Dit lijken vaak tegenstrijdige doelen, en dit boek laat zien dat dat niet zo hoeft te zijn.

Het boek eindigt met een bladzijde over ‘winnen’. Het zegt dat aan een onderhandelaar vragen wie aan het winnen is vaak net zo ongepast is als te vragen wie een huwelijk aan het winnen is. Als je die vraagt stelt over je huwelijk, dan heb je al een belangrijkere onderhandeling verloren – die over wat voor soort spel te spelen, over de manier waarop je met elkaar en met je verschillen omgaat. Dit boek gaat over hoe je dit laatste spel kunt winnen – over hoe je beter met je verschillen kunt omgaan.

©  2 0 0 7 - 2 0 0 8    G e r b e n    S o e p e n b e r g